Már a látássérültek is gyönyörködhetnek Miskolc szépségeiben

Megosztás

Példaértékűen páratlan projektre vállalkozott a miskolci Látás-Mód Alapítvány 2021 őszén. Negyven héten keresztül készítettek akkurátusan részletes hangzó anyagokat a Youtube csatornájukra Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének kiemelkedő épületeiről, tereiről, köztéri szobrairól. A Borsod24 utánajárt, hogyan alakult ki és valósult meg ez az egyedülálló sorozat.

A 2021 szeptemberében induló és 2022 augusztusában lezárt sorozat a DVTK Stadiontól az Erzsébet fürdőig, a Kossuth szobortól a Mancs szoborig, Fekete Csilla, Gazdik Kati, Kelemen Erzsébet és Virányi-Kovács Margit audionarrátorok tolmácsolásában tárta a nagyközönség elé a város megannyi rejtett csodáját.

A Látás-Mód Alapítvány tevékenységében folyamatos és meghatározó jelentőségű az integrált nevelésben-oktatásban részesülő látássérült gyermekek egyéni megsegítése, a befogadó intézmények pedagógusainak nyújtott szakmai tanácsadás, a szülőkkel történő konzultáció, valamint a speciális segédeszközök kölcsönzése.

Az alapítvány eddigi tevékenységeiben mindig is jelen volt az egyenlő esélyű hozzáférés iránti elkötelezettség. 2017-ben Miskolcon, ill. a megyében elsőként szerveztek narrált filmklubot látássérült személyeknek. A FOF2019 pályázat részeként („Tegyük láthatóvá a múzeumot!) a megye 19 kulturális intézményében 107 múzeumi munkatársnak tartották meg a látássérült személyek fogadására felkészítő műhelymunka-sorozatot.

Mesélte a lapunknak Weisz Ildikó gyógypedagógus, az alapítvány elnöke.

A II. János Pál pápa tér, is a Hangzó Miklós sorozat egyik állomása (Forrás: a Látás-Mód Alapítvány Youtube csoportja)

A program elsődleges célcsoportját a megyében élő látássérült vagy látássérültté vált személyek alkották, de az internet lehetővé tette az ország bármely pontján élő látássérült számára, hogy hangzó információkat szerezzen a városról. Végül, de nem utolsó sorban azoknak az ép látásúaknak is szól, akik a Miskolctól való távolságuk, vagy nehezített önálló közlekedésük miatt személyesen nem, csak az otthonukból tájékozódhatnak a város nevezetességeiről, kulturális értékeiről. Turisztikai szempontból gondoltak a miskolciakra, ill. azokra is akik, az idelátogatásuk előtt megismernék a várost.

Sok pozitív visszajelzést kaptak, mind a látássérültek, mind az ép látásúak, valamint a gyógypedagógus szakma részéről is. Az online kérdőívet kitöltő látássérült, ill. ép látású személyek aránya 59/41 százalék volt, ami utólag megerősítette bennük a tervezéskor megfogalmazott másodlagos célt, bemutatni a város turisztikai értékeit. Nagy öröm volt számukra, hogy a válaszadók harmincnégy százaléka több mint harminc részt meghallgatott a sorozatból. A kérdőívet kitöltők 97 százaléka gazdag, színes anyagnak ítélte meg a narrált részek tartalmát, ami egyértelműen mutatja a narrátorok szakmai felkészültségét és tudását. Több kedvenc részt is megjelöltek a hallgatók, mint ahogy számos javaslat érkezett a munka folytatására város-, és megyeszerte.

Egy szavazás után alakult ki az a végső negyven tétel, ami húsz középületet/közteret és 20 szobrot tartalmazott. Minden helyszínt többször is bejártunk a két látássérült tapasztalati tanácsadóval, Amriskó Tamással és Kedves Balázzsal. Ők ketten dolgoztak együtt ezt követően a narrátorokkal, véleményezték, javaslatokkal látták el a felolvasók által összeállított szövegeket. Jóváhagyásuk után készültek el a végleges hanganyagok.

„Szeretnénk, ha a későbbiekben követőkre találna az ötlet más megyékben is, és kiépülne egy „Hangzó Magyarország” hálózat. Ez ügyben érkezett már megkeresés a látássérültek országos érdekvédelmi szervezete részéről, azonban ennek megvalósításához helyi szinten jelen lévő szakemberekre, helyismerettel bíró közreműködőkre van szükség.” Árulta el lapunknak Weisz Ildikó.

Szeretnék komplett kiadvány formájában megjelentetni a „Hangzó Miskolc” projekt teljes kép- és hanganyagát, mely részben hangoskönyvként, részben nagybetűs síkírásos, valamint Braille-írással kiegészített könyvként adná át az összes ismeretet a látássérült személyeknek. Ennek megvalósításához anyagi támogatók segítségét várják.

Fotó: Látás-Mód Alapítvány

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek